Hoppa till innehåll

Svenska rekord i stavhopp slås på löpande band

  • av

Världsrekord i all ära – ibland kan det vara lite mer intressant att kika på svenska rekord i stavhopp. Vi bor ju trots allt i Sverige och håller våra svenska stavhoppare lite extra högt. Därför är det förstås spännande att kika på vilka inomhus- respektive utomhusrekord som gäller inom den svenska stavhoppsvärlden.

Nedan har vi sammanställt de aktuella rekorden och vi presenterar även intressant information om hur jämnt det är på damsidan jämfört med på herrsidan. Läs vidare för att få veta mer!

Duplantis och Meijer innehar svenska rekord i stavhopp

De aktuella svenska rekord i stavhopp som gäller idag är dessa:

  • För herrar är rekordet 6,21 meter. Detta utomhusrekord satte Armand Duplantis år 2022 i samband med att han hoppade så pass högt på hemmaplan i Stockholm under ett genrep inför VM samma år. Duplantis har även inomhusrekordet på 6,20 meter vilket han hoppade i samband med inomhus-VM i den serbiska huvudstaden Belgrad.
  • För damer är det svenska rekordet 4,83 meter. Detta rekord satte hopparen Michaela Meijer 2020 då hon tog inomhusrekordet från Angelica Bengtsson.

Jämnare på damsidan än på herrsidan i rekordväg

För damer var rekordet tidigare 4,81 meter. Detta inomhusrekord satte Angelica Bengtsson 2019 under en tävling i Frankrike. Det är också Bengtsson som har damrekordet högsta svenska stavhopp utomhus på 4,80 meter. Det senare rekordet satte hon i Qatars huvudstad Doha i samband med att landet arrangerade världsmästerskapen.

Michaela Meijer och Angelica Bengtsson har faktiskt flera svenska rekord i stavhopp sinsemellan och har duellerat hårt med varandra. Till exempel slog Bengtsson Meijers inomhusrekord på 4,75 med sina 4,81 innan Meijer sedermera tog tillbaka rekordet genom att hoppa 4,83.

Herrarnas rekord innehas alltså av Armand Duplantis. Innan han hade rekordet hölls utomhusrekordet av Oscar Janson och låg då på 5,87 meter. Denna höjd nådde Janson 2013 och rekordet höll i inte mindre än 17 år innan det 2002 slogs av Patrik Kristiansson. Kristiansson hoppade få 5,85 meter. Han fick sig sedermera se sitt rekord krossas av Armand Duplantis, mannen som även krossade Melker Svärd Jacobssons inomhusrekord på 5,82 meter från 2019.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *