Hoppa till innehåll

Kosttillskott – för vem och varför?

Idag finns mängder av kosttillskott att hitta på marknaden – alltifrån vitaminer och mineraler till aminosyror och proteinpulver. Dom sistnämnda används främst av personer som tränar hårt och som vill öka både uthållighet och muskelmassa. Vitaminer och mineraler kan tas som tillskott om man har brist på något men man bör alltid rådfråga med läkare – eftersom en normal och balanserad kost i regel täcker alla behov. Läs mer om olika typer av tillskott, vem som kan använda dom samt varför, i texten nedan.

Olika typer av kosttillskott

Det finns som sagt flera olika typer av kosttillskott, bland annat sådana som används i samband med träning. Dessa tillskott kan tas både innan, under och efter träning, till exempel för att öka uthålligheten eller för att ge musklerna dom där extra byggstenarna som behövs för att dom ska växa efter ett hårt styrkepass.

Det finns även en rad relativt vanliga kosttillskott som många tar för sin allmänna hälsa. Mycket får man i sig via kosten men äter man en mer begränsad kost, till exempel vegansk, kan man behöva ta tillskott för att inte få brister.

Omega-3 är ett vanligt exempel på kosttillskott som man kan ta om man av någon anledning inte äter fisk. D-vitamin är också ett vanligt tillskott bland människor som bor i värdens nordliga delar, där soltimmarna är väldigt begränsade under vinterhalvåret. D-vitamin bildas nämligen i huden när den utsätts för solljus och bidrar till ett normalt immunförsvar och ett starkt skelett.

Andra vanliga tillskott är:

  1. Järn
  2. Folsyra
  3. Kalcium
  4. Magnesium
  5. Multivitamin

För vem och varför?

Tillskott till kosten – kosttillskott. Det finns som sagt flera typer av kosttillskott och flera olika anledningar att ta dom. Den som äter en bra och varierad kost har sällan behov av tillskott men äter man mer begränsat samt känner sig trött eller mår dåligt på annat sätt kan det vara bra att gå till en läkare för att ta blodprover. Då kan man se om man har brist på vitaminer eller mineraler och därmed börja med lämpligt tillskott.

Äter man varierat och balanserat men tränar väldigt hårt kan man också ha nytta av tillskott som passar just vid träning. Dessa tillskott kan göra att man orkar mer under passet, samt att man återhämtar sig snabbare efteråt – men det finns inget som säger att man måste ta tillskott bara för att man tränar hårt.

Vivi-Ann Eklund
Senaste inläggen av Vivi-Ann Eklund (se alla)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *