Hoppa till innehåll

Vårda dina stödstrumpor på rätt sätt

Genom att ta hand om stödstrumpor på rätt sätt kommer de både ge bättre effekt och hålla längre. Följande råd kommer från en stor återförsäljare av stödstrumpor:

 • Inte efter hudkräm
  Ska fötterna smörjas in med fotkräm på grund av att de är torra? Smörj i så fall in fötterna på kvällen så att salvan kan verka under hela natten. På morgonen kan sedan stödstrumpor användas för att vaderna ska få det stöd som önskas. Fötterna ska helt enkelt vara torra och rena och därmed inte nyss insmorda.

 • Lär dig hur stödstrumpor ska tas på
  Allt för många ”sliter” i sina stödstrumpor för att på sig dem. De sitter så tight mot fot och vad att det är svårt att få dem på plats. Men allt handlar om teknik. Det finns flera guider online (ofta bäst via Youtube) som visar hur det ska ske för att inte strumpan ska utsättas för onödigt slitage.

 • Undvik nätterna överlag
  Om en läkare rekommenderar att stödstrumpor ska användas under natten bör denna rekommendation självklart följas. Men överlag ska de inte användas nattetid.

 • Kontrollera tvätthänvisningar
  Ofta finns tvättanvisningar på förpackningen, men inte på strumporna. Läs igenom dessa hänvisningar noga inför att de används och följ dem. De slits betydligt mer om de tvättas i för hög värme eller exempelvis torktumlas även om de inte ska torkas på detta sätt.

 • Undvik revor och hål
  En av de vanligaste orsakerna till att det blir revor och skador på stödstrumpor är stenar och annat i skorna. De skaver snabbt småhål i strumporna. Hål som därmed lätt kan tillta.

 • Torktumla inte stödstrumpor
  Risken är stor att den elasticitet som dessa strumpor har minskas betydlig om de torktumlas. De bör alltid hängas på tork.

 • Tvätta
  I likhet med andra strumpor bör dessa inte användas mer än en dag varpå de tvättas. När de tvättas tas smuts bort som annars kan minska strumpans funktion.

Vårda stödstrumpor beroende på material

Dessa strumpor kan exempelvis vara tillverkade av bomull, nylon, bambu och ull. Vilket material de är tillverkade av avgör även hur de bör tas hand om. Detta i likhet med andra klädesplagg av just detta material. Exempelvis bör nylonstrumpor tvättas för hand medan ull inte bör tvättas i varmare än 40 grader.

Vivi-Ann Eklund
Senaste inläggen av Vivi-Ann Eklund (se alla)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *