Hoppa till innehåll

Träningskläder – efter väder

Att träna utomhus är både roligt och uppfriskande – men det kan vara svårt att klä sig rätt. Faktum är att många klär sig ”fel” när dom ger sig ut på träningsrundan och oftast klär man sig alldeles för mycket. Läs mer om olika träningskläder och hur man väljer rätt kläder efter väder.

Träningskläder i varma temperaturer

Under sommar och semestertider tar många tillfället i akt och lägger den extra lediga tiden på motion och träning. I varma temperaturer och med solen gassandes ovanför huvudet är det viktigt att inte klä sig för varmt – något som många faktiskt gör. Man bör tänka på att man blir varm fort och svettas mycket när man rör på sig så att använda träningskläder tillverkade i funktionsmaterial är att föredra. När temperaturen är över 15 grader räcker det i regel med följande plagg:

  • T-shirt eller linne
  • Shorts
  • Keps för att skydda huvudet

Är det lite svalare, molnigt, regnigt eller blåsigt kan man byta ut några av sina träningskläder från sommargarderoben. Ett par långa tights och en vindjacka ovanpå T-shirten brukar räcka bra.

Träning utomhus i kallt väder

Man kan givetvis träna utomhus även i minusgrader – sköna promenader, löpturer eller kanske ett varv runt elljusspåret på skidorna. Även under kyliga dagar vill man såklart bära lätta och smidiga kläder – för att jogga i täckbyxor och dunjacka är inte att föredra. Däremot finns många träningskläder som är anpassade att bära när det är kallt ute och det bästa tipset är det klassiska lager på lager.

Börja med ett underställ, gärna i ull. Det sitter tight mot kroppen men är fukttransporterande, vilket är särskilt viktigt när det är kyligt ute, för att inte bli kall om kroppen. Därefter kan man använda samma träningskläder som när det är varmare ute – så som tights, en träningströja och en vindjacka. Är det riktigt kallt kan man ha en fodrad träningsjacka och tycker man att det blir knöligt med underställ under byxorna finns även fodrade tights att hitta.

Är det kyligt ute ska man såklart också se till att ha en mössa eller pannband på sig, eftersom mycket av kroppsvärmen försvinner just från huvudet. Även dessa finns i funktionsmaterial och avsedda för just träning, för att inte dra åt sig av svetten och göra plagget kallt och obehagligt att bära.

Saga Ekström
Senaste inläggen av Saga Ekström (se alla)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *