Hoppa till innehåll

Knäskydd för träning och rehabilitering

Att någon gång i livet drabbas av en skada eller andra problem i knäna är vanligt, kanske speciellt bland löpare och andra som tränar på ett sätt som belastar hårt. Knäna är komplicerade och känsliga men med hjälp av knäskydd kan man både förebygga skador och problem, samt rehabilitera skador som redan uppstått. Har du problem så fortsätt läs vår artikel och besök även fitnessfrank.com för att hitta bra produkter.

Vanligt med knäproblem

Det finns många olika orsaker till att man kan drabbas av knäproblem. Om man tränar ofta och hårt löper man större risk att drabbas på grund av olyckor eller överbelastning men det kan även bero på övervikt och ålder. Det finns dessutom olika typer av knäproblem – vissa som uppkommer till följd av skador och andra av sjukdomar så som artros.

Några andra vanliga ”diagnoser” som har med knän att göra är:

  • Löparknä
  • Meniskskador
  • Korsbandsskador
Knäskydd för träning och rehabilitering

Många knäproblem kräver vila för att läka, och ofta läker då skadan ut av sig själv. Men det kan också finnas problem som kräver både rehabilitering och hjälpmedel, och här kan man ha nytta av knäskydd. Och även om man drabbats av en skada eller problem som läker av sig själv kan det vara bra att använda knäskydd i fortsättningen, till exempel i samband med löpning eller annan träning, för att förebygga att problemet återkommer.

Så fungerar knäskydd

Att använda knäskydd kan vara effektivt i många situationer även om det till en början kan kännas klumpigt och ovant att ha dom på sig. Det kan behövas ett par tillfällen för att man ska känna att det stöder, gör nytta och faktiskt är ganska skönt att bära, och det finns olika modeller att välja bland. Det är viktigt att hitta rätt för att det ska fungera så bra som möjligt utifrån det problem man har, samt att det är viktigt att välja rätt storlek för att inte skyddet ska sitta för hårt eller för löst.

Trots olika modeller så är syftet att ge stöd åt ett eller båda knäna och det genom att dom sitter åt och ger kompression. Alla dom komplicerade delarna av knät, så som senor, brosk och ligament, hålls på plats och ger avlastning och snabbare återhämtning.

Knäskydd kan som sagt användas i samband med träning men också vid lugna promenader eller helt enkelt för att man tycker att stödet är behagligt.

Ernfrid Henriksson
Senaste inläggen av Ernfrid Henriksson (se alla)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *