Hoppa till innehåll

Välj rätt träningsskor till rätt aktivitet

Man skulle kunnat tänka sig att det bara är att gå in i en sportbutik och välja ut ett par träningsskor man tycker är snygga och bekväma, oavsett vilken träningsform man ägnar sig åt. Så enkelt är det dock inte och det är faktiskt ganska viktigt att välja rätt träningsskor till rätt aktivitet. Vid löpning behövs till exempel stötdämpning, och vid styrketräning behövs stöd. Läs mer om ämnet skor till träning nedan.

Träningsskor på gym

Att träna på gym är populärt men det kan vara lite lurigt att veta vilka skor man ska välja. På många gym kan man trots allt ägna sig åt flera olika träningsformer – så som tyngdlyftning med fria vikter, styrketräning på maskiner samt cross fit och andra pass.

Oavsett träningsform är det bra att välja ett par träningsskor som ger ett bra stöd åt foten eftersom det är viktigt vid styrketräning av alla slag. Det finns speciella ”lyftarskor” för den som ägnar sig främst åt tyngdlyftning och sedan finns kategorin som kallas för just träningsskor, som med fördel kan användas av den som går på gym och tränar på maskiner eller deltar i olika typer av pass.

Inomhusskor

Träningsskor som är avsedda att använda just inomhus, till exempel vid sporter som innebandy, handboll och badminton, kallas ofta för inomhusskor. Dessa modeller har i regel en yttersula i gummi som gör att man får bra grepp på till exempel innebandy, – eller handbollsplanen.

Sulan är platt för att foten ska hamna så nära underlaget som möjligt. Dessa två egenskaper gör att man kan röra sig snabbt och smidigt, även i sidled, vilket är en fördel för alla ovan nämnda sporter.

Löparskor

Löparskor kallas oftast för just det – men även det är trots allt en typ av träningsskor och löpning är en väldigt vanlig träningsform. Att hitta ett par bra skor till löpning kan vara extra svårt då det är många saker att ta hänsyn till:

  • Skon ska sitta skönt
  • Den ska ge ett bra stöd
  • Den ska ha tillräckligt bra dämpning

Just dämpning är en av dom viktigaste sakerna när det gäller löparskor – eftersom löpning innebär många och ganska hårda stötar för både fötter, knän och andra delar av kroppen. Man ska också känna att foten får ett bra stöd samt att skon sitter bekvämt – och sist men inte minst är det ju ett plus om den är snygg också!

Ernfrid Henriksson
Senaste inläggen av Ernfrid Henriksson (se alla)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *